Inlines: vad den består av
|

Inlines: vad den består av

Inlines är en multidisciplinär sport som hänvisar till en rad aktiviteter som kräver användning av inlines .

Inlines har från två till fem polyuretanhjul – beroende på vilken stil som utövas – arrangerade på en enda linje, sammansatt av en metall- eller plastram, placerad på undersidan av en känga/sko.

Denna form möjliggör högre hastighet och manövrerbarhet än traditionella (eller ” fyrhjulingar “) rullskridskor .

Enligt denna designprincip kan inlines modifieras i varierande grad för att passa specifika discipliner.

Inlinesåkning kallas vanligtvis rullskridskoåkning , eller helt enkelt blading , på grund av det berömda och eponyma märket av inlines.

Historiska anteckningar om inlinesåkning

Den första inlines dök upp i ett Paris-patent, 1819, men överträffades omedelbart i popularitet av fyrhjulingar.

Det tyska dotterbolaget till SKF utvecklade och producerade inlines med hjul för hockey eller street skating 1978. Produktionen lades ner efter bara ett år.

Andra inlines utvecklades som ersättning för skridskor. Tidningen Life publicerade ett foto av den amerikanske konståkaren Eric Heiden, tränande inför OS 1980, med inlines på en Wisconsin-väg.

Också 1980, Scott och Brennan Olson De sålde företaget 1984 till Bob Naegele Jr., som annonserade för allmänheten och sålde miljontals skridskor.

Sport blev populärt i USA på 80- och 90-talen. Aggressiva skridskoåkningsevenemang presenterades i X Games från 1995 till 2005.

Populariteten avtog på 2000-talet på grund av skadeproblem och andra sporters växande popularitet.

Behovet av socialt distanserade fritidsaktiviteter under covid-19-pandemin gav inlines ny popularitet.

Inlines discipliner

Aggressiv inline

Åka inlines aggressiv (rullskridskoåkning, bladåkning, skridskoåkning eller rullning) är en underdisciplin som främst fokuserar på att utföra stunts.

Inlines som används i den här branschen är modifierade för att klara grinds och hopp.

De kan identifieras av ett större gap mellan det andra och tredje hjulet (känd som H-blocket) vilket gör att du kan utföra slipningar vinkelrätt mot hjulens riktning.

Det finns också en hårdplastsula på stöveln, känd som en “sulplatta”, som tillåter slipningar parallellt med hjulen.

Dessa skridskor har mycket mindre hjul än normalt i linje. De små dimensionerna ger större frihet under Grinds och mindre risk att fastna.

Dessa hjul har också en platt profil för att absorbera stöten av att hoppa på stora höjder.

Alpin skridskoåkning

De alpin skridskoåkningrullskidor Den har sin existens att tacka för att skidåkare behöver träna under lågsäsong trots bristen på snö.

Skridskoåkarna slutför en avgränsad stig medan de går ner i hög fart.

Dess grundläggande rörelser liknar därför alpin skidåkning och många idrottare tränar regelbundet båda modaliteterna.

Konstnärlig/konståkning

DE konståkare de använder fyrhjuling eller inlines.

Sporten ser väldigt lik ut sin ismotsvarighet, men bekvämare i varma klimat.

Inline konståkning har varit med i världsmästerskapen sedan 2002.

Fitness/fritidsskridskoåkning

Fritidsskridskoåkare åker vanligtvis på gator, cykelvägar eller asfalterade stigar.

Ändamålen är förflyttning, fritidsintressen, ensam eller i sällskap. Eftersom stadsområden tenderar att ha större trafikrisker, har många amerikanska städer organiserat samhällsgrupper för att göra skridskoåkning säkrare.

Uppenbarligen tenderar fitnessskridskoåkare att åka skridskor oftare och resa längre sträckor.

Konditionsskridskor har generellt snabbare lager och större hjul, för att få högre hastighet.

Åkare i denna kategori tenderar att åka skridskor i genomsnitt kl 16-24 km/h. Vissa tränar i uthållighet, upp till 50 km.

Freestyle skridskoåkning

Freestyleskridskoåkning är en form av inlinesåkning som utförs på plan mark och avser de grenar vars tävlingar anordnas avInternational Freestyle Skaters Association.

För närvarande har IFSA definierat Tre discipliner, som måste erbjudas av alla deltagande tävlingar: fristilsslalom, snabb slalom Och frihoppning.

Två ytterligare discipliner definieras också, den höjdhopp och den syltsom dock för närvarande anses frivilliga.

Hockey

L’rullhockey Det utspelar sig på en speciell rink, med inlines, och skapades av ishockeyspelare för att fortsätta träna under lågsäsong.

Hockey rullblad har vanligtvis hjulstorlekar mellan 72 och 80 mm. Tån på stöveln är vanligtvis fyrkantig. Känslan av skon är i allmänhet densamma som skridskor.

Nordisk crossskridskoåkning

Denna sportaktivitet liknar rullskidåkning; Kombinera längdskidåkning på snö och skridskoåkning i kö. Den använder vanligtvis specialiserade inlines med två stora terränghjul (4-6 tum i diameter, vanligtvis pneumatiska) och speciella stickor som skridskoåkaren använder för att åka snabbare. Nordiska skridskoåkare använder en teknik som liknar den som används av längdskidåkare och onlineåkare. Populariteten för skridskoåkning växer tack vare utbudet av fördelar för konditionen.

Rullfotboll

I likhet med fotboll involverar rullfotboll fem spelare utrustade med skridskor på varje sida och äger rum inomhus eller utomhus med lämpliga gränser. Spelare måste göra så många mål som möjligt med en fotbollsboll och laget med flest mål vinner matchen.

Snabbåkning

Också känd som inline-racingsnabbåkning är den sport där du åker skridskor (vanligtvis på plana ytor, som skridskobanor) med avsikten att komma först.

Vert skridskoåkning

En term som används för att hänvisa till hoppen på en vertikal ramp, vanligtvis mellan 15 och 61 cm.

Målet är att klättra högre än copingen (som är metallröret längst upp på rampen) och köra rotationer eller get. Den fokuserar på komplicerade flygmanövrar, som rotationer och getter. Åkaren ökar hastigheten för att utföra flygstunts.

I tävlingar har skridskoåkare en begränsad tid, ofta mindre än en minut, för att visa sina stunts för domarna.

Vertikal skridskoåkning var en del av X Games.

Vertramperna finns också i många skateparker.

Fördelar med inlinesåkning

Inlines för fritids- eller fitnessåkning kan ge mycket av de fördelar som kan uppnås med andra kardiovaskulära motståndsaktiviteter  baserade på rörelse i nedre extremiteter.

  1. Benens och bukens muskulära prestanda ökar : en stillasittande person som börjar åka skridskor kan snabbt uppskatta en förbättring av den allmänna muskelkonditionen hos benen och magen , vilket innebär: styrka , uthållighet, styrka , motstånd.
  2. Det förbättrar muskeltonusen i låren, skinkorna och magen : effekterna är verkligen inte de som kan uppnås genom att lyfta tunga vikter i gymmet ; dock förbättras gluteus maximus och medius i sin ton (rumpan), liksom adduktorerna (innerlåren), låren ( quadriceps och hamstrings) och buken;
  3. Ökar fotledsstabiliteten , tack vare reflexträning : instabiliteten hos inlines stimulerar det centrala och perifera nervsystemet för att stärka reflexerna, vilket förhindrar skador ;
  4. Ökar balansen : enligt samma princip som just beskrivits;
  5. Förbättrar kardio -cirkulations- och bronk-pulmonell kondition : tack vare större perifer kapillärisering, hjärtanpassningar och bättre luftrörsvidgningskapacitet kan de som tränar rullskridskor njuta av effektivare kardiovaskulära system och andningssystem;
  6. De förbättrar metaboliska parametrar : associerat med en adekvat diet kan rullskridskoåkning optimera dess fördelaktiga effekter, främja viktminskning , minska kolesterol , triglycerider , blodsocker , blodtryck och urinsyra ;
  7. Ökar humöret och självkänslan : som alla sporter har skridskoåkning också utmärkta effekter på psyket och på depressiva och oroliga symtom .

Similar Posts