Hur man rengör silver på 10 sätt

Oavsett om du putsar din familjs silverarv för en storslagen middag eller återställer en speciell poäng från en antikmarknad, finns det många sätt att få jobbet gjort med föremål till hands.
Ha praktiska knep i rockärmen för att rengöra alla typer av silver, från silversmycken till tebrickor eller ljusstakar. Oavsett vilken metod du väljer för att rengöra ditt silver, här är en bra tumregel att följa: Om silverbiten du rengör är värdefull, sentimental eller antik, testa den på en oansenlig plats innan du behandlar hela föremålet. , bara för säkerhets skull.

Den här guiden visar hur du rengör silver på 10 sätt med verktyg och tillbehör som finns runt om i huset.

Tips: Det kan verka kontraintuitivt, men det finns faktiskt något sådant som att överrengöra silver. Polering är slipande till sin natur, så du bör hålla poleringssessioner till ett minimum. Så, även om du kan bli frestad att rengöra lacken så snart du märker det, rengör ditt silver så sällan som möjligt.

Rengör silver med diskmedel och vatten

När ett material tillverkat av sterling silver utsätts för luft oxiderar det eller mattas, vilket orsakar missfärgning och matt lyster. Nyckeln till att rengöra silver utan att skada det är att undvika nötning. Det är förbjudet att rengöra silver med slipmedel som klorblekmedel, eller förvara det med gummiband och tidningar.

Överväg att byta ut grovt nagellack mot den här heta tvålvattenmetoden om du inte har att göra med föremål som är kraftigt fläckiga utan bara ser tråkiga och lite matta ut.

 • Blanda bara lite diskmedel med varmt vatten och blötlägg det i en mikrofiberduk.
 • Gnugga sedan silverbiten – oavsett om det är smycken eller bestick – med den tvåliga trasan.
 • Skölj med kallt vatten.
 • Torka med en mjuk, ren handduk.
 • Polera med en mjuk trasa speciellt gjord för silver.

Tips: lägg aldrig ditt silver i diskmaskinen.

Rengör silver med aluminiumfolie och bakpulver

Den här enkla metoden är idealisk för högar av kraftigt skamfilade silversmycken eller bestickset som du behöver rengöra snabbt. Den här enkla metoden gör underverk på bara några minuter.

 

Du behöver: en tallrik eller skål som är stor nog att rymma silverbitarna, aluminiumfolie, kokande vatten och bakpulver.

 • Klä först skålen med aluminiumfolie.
 • Fyll sedan den aluminiumklädda skålen med kokande vatten och bakpulver; du bör använda en matsked bakpulver till ett glas vatten.
 • Lägg sedan till silverbiten i bakpulverlösningen och se till att den vidrör aluminiumfolien (detta säkerställer att den kemiska reaktionen äger rum).
 • Låt silvret vila från två till 10 minuter; anpassa längden beroende på hur fläckigt plagget är.
 • Ta slutligen bort silverbiten från lösningen och polera med en mjuk, torr mikrofiberduk.

Tips: För att glänsa ditt silver, dra en torr trasa över skamfilade eller repade områden för att återställa den blanka ytan.

3 

Rengör silver med tvättmedel

I likhet med bakpulvertekniken är detta en bekväm och effektiv process för att ta bort smuts från silver också. Du behöver fortfarande en skål, aluminiumfolie, kokande vatten och nu tvättpulver.

 • Klä först skålen med aluminiumfolie.
 • Fyll sedan den folieklädda skålen med kokande vatten och tvättpulver; du bör använda en matsked tvättmedel i pulverform. Se till att tvättmedlet har lösts upp.
 • Lägg sedan till silverbiten i bakpulverlösningen och se till att den vidrör aluminiumfolien (detta säkerställer att den kemiska reaktionen äger rum).
 • Låt vila i en till två minuter.
 • Ta slutligen bort silverbiten från lösningen och låt den lufttorka.

Rengör silver med tandkräm

Japp, samma sak som du använder för att polera dina pärlvita kan polera ditt silver! Denna metod är enkel. Men för denna metod vill vi undvika att oavsiktligt repa silvret (beroende på typ). För att undvika detta bör du testa en liten del av silvret innan du rengör hela biten på detta sätt och undvika att använda denna metod för ofta.

 • Applicera lite tandkräm på en mikrofiberduk.
 • Gnid in silvret tills lacken är borta.
 • Skölj med varmt vatten och torka med en ren trasa.

Tips: Eftersom vissa av ingredienserna i tandkräm kan vara väldigt slitande, om du går vägen med tandkräm för hur man rengör silver, finns det några saker att tänka på. Vilken typ av tandkräm du använder är viktig: vanliga, enfärgade tandkrämer med tandstensbekämpande ingredienser fungerar bra eftersom de innehåller den mest återfuktade kiseldioxiden, vilket hjälper till att polera tänderna; ingredienserna i geltandkräm är faktiskt inte tillräckligt slipande, så de blir inte av med de flesta fläckar och patina (vilket kan vara vad du är ute efter).

Polerat rent silver

Det finns många smycken rengöringsmedel tillgängliga på The Home Depot för att hjälpa dig att förstå hur man rengör silver. När du använder ett varumärke vill du ha en effektiv produkt som rengör, skiner och skyddar dina specialsmycken och antika föremål direkt ur flaskan. I kombination med lite armbågsfett ger det en mycket hög glans.
För att använda denna metod, följ tillverkarens instruktioner.

Rengör silver med majsstärkelse

Majsstärkelse har många hushållsanvändningar, inklusive en pasta som är utformad för att få ditt silver att skina igen.

 • Kombinera 3 delar vatten och 1 del majsstärkelse för att skapa en pasta.
 • Använd en fuktig trasa och applicera pastan på de skamfilade delarna av silvret.
 • Låt pastan torka, i de applicerade områdena, över silvret.
 • Använd en mer slipande trasa och gnugga de torra områdena.

Rengör silver med handsprit

Handdesinfektionsmedel kan rengöra mer än din hud och kan vara en utmärkt teknik för att ta bort smuts, smuts och smuts från silver. Pressa några droppar på en torr trasa och börja polera.

Tips: Att polera silver efter en mild polering hjälper till att ta bort smuts snabbare.

Rengör tallriken med citronlimesoda

Om du missade det kan kylvätska vända fläckar och rosta snabbt. Få tillbaka ditt silvers glans efter att ha blötlagt det i en skål med citronsoda i minst en timme.

Rengör silver med ammoniak

Överväg att återställa dina bestick eller andra bestick när du använder ammoniak för att öka dess glans. Kombinera helt enkelt 1 kopp varmt vatten och 1/2 kopp klar ammoniak i en skål för att blötlägga ditt silver i 10 minuter.

Efter att ha tagit bort silvret från den hemgjorda lösningen, torka det försiktigt.

Tips: Om du inte har ammoniak i närheten innehåller fönsterputs oftast ammoniak. Spraya rengöringsmedlet på en torr, icke-nötande trasa och använd den för att polera ditt sterling silver.

Rengör silver med vinäger

Återställ snabbt dina smycken eller bestick med vinäger, vatten och bakpulver. Detta rengöringsmedel är ett utmärkt val för många saker, inklusive skamfilat silver.

 • Blanda 1/2 kopp vit vinäger med 2 matskedar bakpulver i en skål med varmt vatten.
 • Låt silvret dra i två till tre timmar.
 • Skölj med kallt vatten och låt lufttorka.
Förvaring av silver

Så länge silver utsätts för luft och ljus kommer det att mattas, så här är några alternativ för hur du förvarar ditt silver och bromsar ned färgningsprocessen:

 • Att gnugga hårbalsam på ditt silver kan användas som en förebyggande päls, eller att förvara ditt silver i en påse som är gjord av lackbeständigt guldsmedstyg är bra lösningar.
 • Du kan också slå in varje enskilt silverbit i syrafritt silkespapper eller oblekt bomullsmuslin, som finns i de flesta tygaffärer. Se bara till att du inte låter några silverbitar röra vid varandra, eftersom det kan leda till repor. Förvara sedan silverbitarna inslagna i plastpåsar.

Tips: Du kan inte precis rengöra silver med krita, men att lägga till några bitar av krita i lådan eller förvaringsutrymmet bredvid silvret kommer att hjälpa till att förhindra matning.

Similar Posts